Schweizerische Milchprodukte in der Nahrungsmittelhilfe

Mit dem Einsatz von schweizerischen Milchprodukten in der Nahrungsmittelhilfe leistet die Humanitäre Hilfe des Bundes einen Beitrag zur Vorbeugung und Behandlung von Fehl-/Unterernährung und Krankheiten. Der vom Parlament gesprochene Kredit von jährlich rund 20 Millionen Franken für den Kauf von schweizerischen Milchprodukten und deren Einsatz zu Gunsten Bedürftiger wird von der Humanitären Hilfe verwaltet. Sie hat den Auftrag, eine nachhaltige, gezielte und eng begleitete Nahrungsmittelhilfe sicherzustellen.

Fokus der DEZA

Der Zugang zu sauberem Trinkwasser ist die Hauptvoraussetzung, um überhaupt Milchpulver in der Nahrungsmittelhilfe einsetzen zu können. Die Hilfe richtet sich nach Bedürfnissen und basiert auf Anfrage von Hilfswerken und Partnerorganisationen, beispielsweise für Ernährungsprogramme in Gesundheitszentren, Spitälern oder Schulen sowie Waisenhäuser. Zusammen mit den Partnerorganisationen werden die DEZA-Richtlinien für den Einsatz von Milchprodukten in der Nahrungsmittelhilfe des Bundes umgesetzt.

Wichtig für den Erfolg der Ernährungsprogramme sind die zentrale Zubereitung und Abgabe der Milchprodukte, die medizinische Begleitung der Begünstigten sowie ein enges Monitoring.

Geleistete Beiträge 2015

Geographische Regionen

Anzahl Länder/
Schwerpunkte

Betrag
(CHF)
Verteilung durch World Food Programm Betrag
(CHF)
Total pro Region
(CHF)
Afrika 14 Länder / Schwerpunkt Sahelzone 5'645'100 Sudan, Djibouti 3'123'600 8'768'700
Europa / Asien / Amerikas Indonesien, Bolivien, Kuba, Haiti, Ukraine 959'200 Nordkorea, Nicaragua, Kuba 7'590'400 8'549'600
MENA Libanon 28'200 Algerien 2'433'500 2'461'700
Gesamttotal 25 Länder 6'632'500
NGO's/ direkt
  13'147'500 WFP 19'780'000

Stand Dezember 2015

Preisentwicklung

Mit dem Ausstieg des Bundes aus der Milchkontingentierung ab Mai 2009 sind die Milch­preise stark ins Schwanken geraten. Dies stellt die Humanitäre Hilfe vor neue budget­planersiche Herausforderungen, insbesondere da mit den Partnerorganisationen Verträge über Mengen abgeschlossen werden und der Preis sich in der Zeit zwischen Vertragsab­schluss und effektivem Einkauf ändern kann.

Die DEZA setzt auf den Einkauf möglichst grosser Milchpulvermengen zu optimalen Preisbe­dingungen. Aktuell bezieht die DEZA das Milchpulver in der Schweiz im offenen Wettbewerb von den Firmen Emmi, Hochdorf und Cremo.

Die von der DEZA eingekauften Milchprodukte werden den Partnerorganisationen für ihre Ernährungsprogramme kostenlos zur Verfügung gestellt. Zudem beteiligt sich die DEZA an den Transportkosten.

Hintergrund

Die schweizerischen Milchprodukte (Vollmilchpulver, Magermilchpulver, Schmelzkäse) werden hauptsächlich in Gesundheitszentren und Spitälern zur Behandlung von Fehl- und Unterernährten jedoch auch als Ergänzungsnahrung zu HIV- und Tuberkulose-Therapie eingesetzt.

Während der ersten, meist stationären Behandlungsphase werden regelmässig Schulungen für die Angehörigen zur Zubereitung der Milchprodukte und deren Abgabe sowie allgemein zu Hygiene und Gesundheit durchgeführt.

Während der ambulanten Nachbehandlung erhalten die Patienten anlässlich der wöchentlichen Konsultationen und Gewichtskontrollen eine Ration Milchpulver mit nach Hause. In Schulkantinen und Waisenhäuser wird Milchpulver zentral zubereitet und als Pausenmilch oder beigemischt zu traditionellen Nahrungsmitteln abgegeben.

Aktuelle Projekte

Objekt 1 – 12 von 17

Schweizerische Allianzmission - Food Aid Swiss Dairy Products (Guinea Conakry)

01.08.2016 - 31.07.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.


Réseau des Entrepreneurs Solidaires - Food Aid Swiss Dairy Products (Madagascar)

01.08.2016 - 31.07.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.


Soutien au Dispositif National de Prévention et de Gestion des Catastrophes et Crises Alimentaires au Niger (DNPGCCA) – Phase 5

01.05.2016 - 31.12.2019

Au Niger, plus de 3 millions de personnes sont affectées chaque année par l'insécurité alimentaire et nutritionnelle. Ces crises entrainent les ménages dans un cercle vicieux de pauvreté et de vulnérabilité. Pour faire face à ce défi, les autorités du Niger ont créé un dispositif national de prévention et de gestion des catastrophes et crises alimentaires. La Suisse accompagne ce Dispositif afin de soutenir durablement la sécurité alimentaire des populations les plus vulnérables.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (Nicaragua)

01.01.2016 - 31.12.2018

Food aid is a means of tackling undernutrition and malnutrition. With food aid, SDC – through Swiss Humanitarian Aid – puts the humanitarian mission to "save lives and alleviate suffering" into practice.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (Algeria)

01.01.2016 - 31.12.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (Algeria)

01.01.2016 - 31.12.2018

Food aid is a means of tackling undernutrition and malnutrition. With food aid, SDC – through Swiss Humanitarian Aid – puts the humanitarian mission to "save lives and alleviate suffering" into practice.


Secondment Fund Sudan 2016-17

01.01.2016 - 31.03.2018

Despite years of assistance, the humanitarian needs remain acute in several fragile regions of Sudan. This is due to continued armed conflict, lack of human security – especially that of children –, poor food security and livelihoods, and very rudimentary basic services. This consequently leads to ever increasing internal displacement and multiple emergencies. The deployment of Swiss experts (secondees) to multilateral organizations strengthens the effectiveness and the efficiency of the humanitarian response, and bolsters measures for early recovery and better resilience.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (DPRK)

01.01.2016 - 31.12.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (DPRK)

01.01.2016 - 31.12.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (DPRK)

01.01.2016 - 31.12.2018

Food aid is a means of tackling undernutrition and malnutrition. With food aid, SDC – through Swiss Humanitarian Aid – puts the humanitarian mission to "save lives and alleviate suffering" into practice.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (Djibouti)

01.01.2016 - 31.12.2018

Food aid is a means of tackling undernutrition and malnutrition. With food aid, SDC – through Swiss Humanitarian Aid – puts the humanitarian mission to "save lives and alleviate suffering" into practice.


WFP - Food Aid Swiss Dairy Products (Djibouti)

01.01.2016 - 31.12.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.

Objekt 1 – 12 von 17