COVID-19: Sicherheitsmassnahmen

Lokale News, 22.03.2022

Alle Präfekturen in Japan haben Maßnahmen zur Eindämmung der COVID-19-Pandemie eingeführt. Bitte informieren Sie sich über diese spezifischen Vorsichtsmassnahmen und befolgen Sie die Anweisungen der lokalen Behörden. 

Important Information about COVID-19
Important Information about COVID-19 ©Embassy of Switzerland in Japan

Im ganzen Land umfassen die Präventionsmaßnahmen: sich die Hände zu waschen und Schutzmasken zu tragen; jederzeit die räumliche Distanzierung zu respektieren; wenn möglich von zu Hause aus zu arbeiten (Homeoffice) und abwechselnd zum Arbeitsplatz pendeln; öffentliche Verkehrsmittel zu Stosszeiten und Gespräche während der Fahrt zu vermeiden; geschlossene Räume, überfüllte Orte und andere Umgebungen mit engem Kontakt zu andern zu vermeiden; ebenso wie Grossveranstaltungen zu vermeiden.

Die Botschaft operiert unter Einhaltung der Richtlinien der japanischen Behörden.

Download: Ein von der japanischen Regierung veröffentlichtes Beispiel, wie man den «neuen Lebensstil (PDF, 1 Seite, 545.2 kB, Englisch)» umsetzen kann.

Local news, 01.06.2020

Swiss cheese connoisseurs in Japan should not feel any impact to their taste when the revised Food Sanitation Act comes into effect today.

more cowbell
more cowbell ©kylewagaman_CC BY-NC-SA 2.0

Beginning 1 June 2020, milk and dairy producers wishing to export their goods to Japan will need to verify not only the hygiene of the animal(s), but also the sanitation of the food itself.  Exporting businesses can now do so by completing a revised health certificate agreed between Switzerland’s Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO) and Japan’s Ministry of Health, Labor and Welfare. Without this agreement, Swiss exporters may have seen their products denied access to the Japanese market.

In June 2018, the National Diet passed the first significant revision of the Food Sanitation Act in 15 years.  In addition to requiring additional reporting requirements for dairy exports to Japan, other measures of this revision widely publicized in Japan were requiring all food businesses to implement Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) as well as mandating them to report voluntary product recalls to the local authorities.

Since July 2019, the Embassy of Switzerland in Japan has been facilitating communication between relevant agencies of the two countries for Switzerland to implement the new Japanese reporting requirement.  Upon agreeing to the language of the health certificate, FSVO has directed cantonal authorities to issue new health certificates when approving relevant goods for Japan-bound exports.  These certificates are effective in Switzerland as of 18 May 2020.

In 2019, Switzerland exported agricultural goods, including dairy items, worth almost 340 million CHF in value, according to latest figures by the country’s State Secretariat for Economic Affairs (SECO).